Japanse tuin – Tot rust komen in de eenvoud

Zou het niet fijn zijn om een plek te hebben waar je even helemaal kunt terug trekken om te relaxen en je even helemaal Zen te voelen. Want dat is wat er gebeurd wanneer je je eigen Japanse tuin creëert. Japanse tuinen zijn ruimtes van meditatie en (zelf)reflectie. Wat ooit begon als een tuin voor uitsluitend de elite van Japan om in tijden van onrust en oorlog juist de rust op te kunnen zoeken, is in de loop der jaren overgegaan in een manier van leven en een uiting van cultuur. Vandaar dat het niet vreemd is dat het idee van een Japanse tuin een aantrekkelijk exportproduct is geworden.

In onze snel veranderende en gehaaste wereld is het hebben van een plek waar je inspiratie vindt ontzettend belangrijk. Iedereen die zo’n tuin wil creëren mag uiteraard zijn of haar eigen draai eraan geven. Toch is het belangrijk om de basisregels te kennen.

De basis van een Japanse tuin

Volgens de beheerder van de Japanse Hill and Pond Garden zijn er maar een paar mensen – tussen de 100 a 200 – die daadwerkelijk een Japanse tuin hebben ontworpen zoals deze van oudsher bedoeld was. Om ervoor te zorgen dat je creatie nu zo dicht mogelijk in de buurt komt van een echte Japanse tuin, moet je eerst de grondbeginselen kennen. Er zijn verschillende typen Japanse tuinen.

Het eerste type is wat je een ‘Japanse rotstuin’ noemt, vaak in combinatie met zand-elementen. Dit type tuin bevat geen water-element en verbeeldt een landschap van bergen en rivieren. Zand wordt vaak gebruikt om het effect van water na te bootsen en (grote) stenen verbeelden de bergen en heuvels.

Het volgende type is de ‘Japanse mostuin’. Mos gedijt in het natuurlijke, vochtige klimaat van Japan, maar interessant genoeg heeft mos geen behoefte aan een heleboel regen. Dit betekent dat het goed kan worden gebruikt in tuinen in verschillende regio’s. Mostuinen geven een zacht en evenwichtige gevoel, dat bedoeld is om een vermoeid lichaam en onrustige geest te troosten.

Het is belangrijk om te onthouden dat terwijl elk van deze tuinen een weerspiegeling is van de Japanse cultuur, uw eigen Japanse tuin best een combinatie van deze tuinen mag zijn. Het gaat om úw rust. Het moet ú aanspreken. Of u nu kiest voor een rots-, mos- of zelfs een vijvertuin beslist, het doel van de tuin moet duidelijk zijn: Zen.

Blijf trouw aan de cultuur van een Japanse tuin

Als het creëren van een echte Japanse tuin uw uiteindelijke doel is, moet u zich eerst goed verdiepen in de materie achter de Japanse tuin. Hoewel het verleidelijk is om te kiezen voor clichématige ideeën van hoe de tuin eruit moet zien, komen veel van deze ideeën echter uit de Chinese cultuur. Denk hierbij aan toevoegingen zoals rode, hangende bloemen of lampionnen en bruggen over kleine kleine stroompjes. Deze zijn eigenlijk allemaal afgeleid van Chinese tradities en worden vaak aangezien als zijnde Japans. Terwijl vele van deze invloeden in de loop der jaren van invloed hun weg hebben gevonden richting de Japanse tuin, horen felle kleuren van oorsprong niet thuis in de traditionele tuin.

Voor wat betreft de bloemen, deze zijn niet uit den boze. Bloemen mogen kleurrijk zijn, maar het mag niet storend worden. Boven alles, vraagt de Japanse traditie om bloemen die het groen benadrukken om ervoor te zorgen dat de kleuren van de tuin in balans is.

Daarnaast is indeling van de tuin van groot belang. Het idee achter een tuin als deze is dat elk klein detail een symbool is. Het geheel van het landschap is bedoeld om te zorgen voor het behalen van Zen. Wat betekent dat alles een doel heeft.

Houd je Japanse tuin klein en eenvoudig

Een Japanse tuin is geen oefening in het creëren van de grootste en de beste tuin. Alle glitter en glamour moet je opzij zetten. Deze tuinen zijn een ode aan de eenvoud.

Het juiste gebruik van materialen is een belangrijke eerste stap. Bijvoorbeeld, een hek van bamboe, dat als de omheining van uw tuin fungeert, is een natuurlijke en eenvoudige manier om het betekenisvolle ontwerp van uw tuin te accentueren. Een duurzame grondstof (bamboe) die naadloos integreert is het ideale scenario voor elke tuin. Kleine stenen paden die langs de betonnen standbeelden lopen zijn een andere vreedzame tactiek.

Voel je ook niet onder druk gezet om een grote verscheidenheid aan planten op te nemen in je Japanse tuin. Houd het bij twee of drie essentiële mossen of bodembedekkende planten. Dat is niet alleen makkelijker te onderhouden, maar het houdt ook de lijnen binnen de tuin eenvoudig. Een tuin die is ontworpen met eenvoud in gedachten, zal het eerder mogelijk maken om de geest uit de knoop te halen dan een ruimte vol met planten.

We laten nog een aantal mooie foto’s zien van mooie Japanse tuinen en we wensen je veel plezier met het ontwerpen van jouw Japanse tuin.