Tafelhaard: voor extra lange, sfeervolle zomeravonden

Je hebt er vast wel eens eentje voorbij zien komen op social media of op televisie; een tafelhaard. Dit is een relatief nieuwe designinnovatie waarmee mensen kunnen genieten van de warmte en sfeer van een vuur zonder dat ze hun stoel hoeven te verlaten. Tafelhaarden geven zowel warmte als licht, waardoor ze perfect zijn voor gebruik op zomeravonden als het nog warm weer is, maar er geen behoefte is aan een vol vuur. Maar wat is het precies een tafelhaard? Hoe werkt deze? Kun je deze haarden zowel binnen als buiten gebruiken?

Wat is een tafelhaard?

De naam zegt het al eigenlijk. Een tafelhaard is een tafel met een ingebouwde gashaard. Althans, voor de variant die buiten geplaatst worden. Tafelhaarden zijn perfect voor het creëren van een gezellige sfeer op zomeravonden, en veel modellen hebben een ingebouwde grill voor het koken van voedsel. Voor binnen wordt meestal een draagbare variant op bio ethanol gebruikt.

Voordelen tafelhaard bio ethanol:

  • géén vervelende geuren
  • je hebt géén afvoer nodig voor de gassen
  • géén aanslag, roetvorming of schadelijke stoffen die vrijkomen
  • eenvoudig te verplaatsen.

Kun je een tafelhaard ook binnen gebruiken?

Zeker. Mensen denken vaak dat zo’n haardje niet binnen geplaatst kan worden. Geen gekke gedachte, want in verband met brandveiligheid zou je kunnen denken dat het niet handig is om een open vuur in huis te halen. Een tafelhaard binnen kan een mooie aanvulling zijn op je interieur. Het brengt sfeer in huis. Bij een tafelhaard buiten wordt meestal gebruik gemaakt van een gasaansluiting. Binnen kan dat ook. Echter voor een tafelhaard binnen wordt meestal een bio ethanol tafelhaard gebruikt. Deze kleine haarden zijn eenvoudig op tafel neer te zetten. Grote voordeel is dat je overal in huis gebruiken en zelfs mee kan nemen. Stel je gaat op vakantie met je camper en ze wilt graag lang buiten zitten op de camping. Zet je tafelhaard neer en geniet van een sfeervolle avond.

Hoe werkt een vuurtafel?

Een vuurtafel is een ingebouwde tafelhaard. In tegenstelling tot een vuurkorf kan een dergelijke vuurtafel onder een overkapping of parasol worden geplaatst. Er komen vonken van de tafel. Laat voldoende ruimte tussen het vuur en de parasol. Als je een tafel van hout hebt, kun je er ook een vuurtafel op zetten. Het grootste nadeel is dat de tafel op een harde ondergrond geplaatst moet worden. Een andere optie voor een meer permanente vuurtafel is om een thermo-elektrische tafel te kopen, die een ingebouwd elektrisch verwarmingselement heeft.

Mooie tafelhaard voor binnen en buiten

Als het warm weer is, maar niet helemaal warm genoeg om de grill aan te steken, kan een tafelhaard de perfecte manier zijn om wat extra warmte en sfeer aan uw avond toe te voegen. Deze kleine haarden zijn ontworpen om op een tafel of een ander vlak oppervlak te plaatsen, en ze zijn er in zowel binnen- als buitenversies. De binnenmodellen gebruiken doorgaans een kleine hoeveelheid bio-ethanolbrandstof om warmte te genereren, terwijl de buitenmodellen houtskool of hout gebruiken.

Tafelhaarden zijn een geweldige manier om warm te blijven op een koele avond, en ze kunnen ook worden gebruikt om voedsel te koken. De houtskool of het hout in de buitenmodellen kan worden gebruikt om steaks of hamburgers te koken, terwijl de bio-ethanol in de binnenmodellen kan worden gebruikt voor het koken van water of het koken van voedsel boven een open vuur.

Je kunt natuurlijk een tafelhaard buiten plaatsen, maar een tafelhaard binnen is ook een optie. Juist omdat het geen oncontroleerbaar vuur is. Tafelhaarden zijn er in verschillende maten, zodat u degene kunt kiezen die het beste bij uw behoeften past.

Wat is het voordeel van een tafelhaard gas voor buiten?

Wellicht heb je wel eens vuurkorf gebruikt. Dan ken je het fenomeen dat het vuur langzaam minder wordt naarmate het langer brandt. Vonkjes vliegen er van af. Ongewenste rookontwikkeling kan voor overlast bij de buren zorgen. Zeker wanneer je op een flat woont en op je balkon een vuurkorf wil gebruiken, wordt je dat niet in dank afgenomen. Een tafelhaard gas voor buiten is dan ideaal! Een kampvuur nieuwe stijl! Dit heeft een aantal voordelen:

  • Je hoeft niet meer te slepen met blokken hout, de haard werkt op gas.
  • Je hoeft het vuur niet meer in de gaten te houden, want je hebt een constante vlam.
  • Je hoeft achteraf geen as meer op te ruimen.

Conclusie

Kortom, een tafelhaard is een aanwinst voor elk huis. Het kan voor binnen- en buitengebruik worden gebruikt, waardoor het een veelzijdig meubelstuk is. Het is ook een geweldige manier om wat extra warmte toe te voegen aan een kamer of terras. Dus als je op zoek bent naar een nieuwe manier om van een haard te genieten, overweeg dan een tafelhaard.